Od września większy limit na posiłki dla pracowników bez składek ZUS
Z dniem 1 września 2023 r. wchodzą w życie przepisy rozporządzenia ministra rodziny i polityki społecznej z dnia 9 sierpnia 2023 r. zmieniające dotychczasowe rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.
Zmienione przepisy przewiduję min. podwyższenie wartość posiłków udostępnianych pracownikom bez prawa do ekwiwalentu wyłączonych od składek na ubezpieczenia społeczne z obecnych 300 zł miesięcznie do 450 zł miesięcznie. Wzrost tego limitu ma na celu urealnienie świadczenia do warunków rynkowych.
Po zmianie, przepis § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia stanowić będzie, że podstawy wymiaru składek nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu oraz wartość otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów i kart przedpłaconych uprawniających do nabycia wyłącznie posiłków w placówkach gastronomicznych lub handlowych - do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 450 zł.
Oprócz podwyższenia limitu powyższy przepis zostanie rozszerzony o wyłączenie ze składek również wartości kuponów, talonów, bonów żywieniowych i kart przedpłaconych, które uprawniają do nabycia wyłącznie posiłków lub przetworzonych produktów żywnościowych nadających się do bezpośredniego spożycia w placówkach gastronomicznych.
Rozszerzenie stanowi doprecyzowanie aktualnego stanu prawnego i potwierdzenie obecnego stanowiska sądów i organów ubezpieczeniowych, zgodnie z którym już dzisiaj wartość kuponów, talonów i bonów może korzystać z wyłączenia od składek na ubezpieczenie społeczne, ale tylko o ile uprawniają one wyłącznie do nabycia gotowych posiłków lub przetworzonych produktów żywnościowych nadających się do bezpośredniego spożycia w placówce gastronomicznej.
Warto dodać, że wartość posiłków opłacanych przez pracodawcę stanowi dla pracowników podlegający opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych przychód zaliczany do przychodów ze stosunku pracy.
Pracodawca ma prawo zaliczyć do swoich kosztów uzyskania przychodów wartość sfinansowanych pracownikom posiłków.